keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Värjäyshommat män kivasti plörinäks

Tuossapahan keväällä tein lapsukaiselle synttärikakkua johon lurruuttelin koristekermaan vähän väriä sekkaan. Ihan vaan tommosta lähikaupan hyllystä napattua Dr. Oetkerin vihreää väriä. No kun sitä nyt sitte jäi tietenki ni määpä hoksasin alkaa kokkeilemaan lankojen värjäystä. Netistä äkkiä kaivoin vähän ohjetta kun eipä mulla mittää hajua ole miten homma kuuluis tehä... Eipä mulla taija olla sitä hajua vieläkää :D

Lankavarastosta kirmasin hakemaan luonnonvalkosen seiskaveikka kerän, purin sen vyyhdiksi ja ei muuta ko kokkaamaan. Eka liottelut etikkaveessä ja sitte langat pataan.

Kännykällä äkkiä räpsimään kuvia ystävättärille. Iik ko tullee ihanan väristä lankaa!!! 
Mää olin aivan tohkeissaan... kunnes nostin langat padasta. Mitäääh?? Keltanen sävy jäi kattilaan, sininen tarttu lankaan! Eikä!!
Tässä vaiheessa vienon toiveen voisin esittää värjääjäguruille, kertokaa MIKSI?

Kännykällä räpsitty tämäkin. Pettymysviestiä leideille laitettu kuvan kera.
Noin, sinistä lankaa. Mikä pettymys. Toisaalta, tuo värjäys kyllä muuten onnistu aika kivasti. Kun vaan ois ollu vihreetä.
Lisäksi kun sitte häjissään ja epätoivosena soppaa "keittelin" (liemihän ei missään vaiheessa kiehunu) niin mä sain sitte huovutettuaki tuota lankaa pikkusen. Kiva...

Noh. Puikoille silti. Pakko nähä mitä tommosesta langasta tulee. Perus töppöset tein. En ees muista millonkahan oisin tommoset aivan tavan sukat tehny viimeksi.Mutta hei, eiks oo kivan näköstä jälkeä. Mää kyllä tykkään. Voe mavon silimä ku ois vielä vihreet ni oisinpa mellevänä. Noh. Jännä nähä onko väriä jäljellä yhtää ekan pesun jälkeen. Ehkä mua ei kumminkaa kauheesti harmita jos väri ei pysykkää.


11 kommenttia:

 1. Hienoiltahan sukat näyttävät! Kaunis taivaansininen väri ��

  VastaaPoista
 2. Kaunista sinistä!

  VastaaPoista
 3. Kiitokset :) Ehkä mää jonain päivänä yritän samaa temppua uudelleen eri aineilla vaan jos saisin samanmoista lankaa semmosena vihreenä :D

  VastaaPoista
 4. Ompas kauniin väriset :D Mukava hieman lukea kokemuksia ennen kuin itse alkaa värjäilemään, hakusessa myös vihreä väri, ei sininen. :) Mutta tietääpähän tuonkin jos jatkossa haluaa sinistä lankaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, suosittelen tekemään tutkimusmatkailua hieman ensin eikä syöksyä päätä pahkaa surman suuhun niin ku minä :D

   Poista
 5. Väri on kyllä kaunis vaikka ei haluttua ollutkaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä tuli nyt semmoista taivaslankaa pilviharsoilla :)

   Poista
 6. Ite olen käyttänyt Wiltonin pastavärejä lankojen värjäykseen. Tulee vihreetä jos vihreetä laittaa. Etikkaa käytän vasta ihan loppuvaiheessa, loraus kattilaan. Kävin kurssilla jokin vuosi sitten ja siellä noilla Wiltoneilla värjättiin. Käytettiin myös Kool Aid -juomajauhevärejä. Myös olen käyttänyt jotain "aasialaiskaupasta" ostettuja värejä, niistäkin mulla on vihreä ja myös langasta on tullut vihreää. Blogistani löytyy jotain tarinoita noista värjäyksistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitosta infosta. Täytyypä käydä kurkistelemassa. :)

   Poista
 7. Dr. Oetkerin vihreässä on se vika, että se on tehty luteiini-keltaisen ja briljanttisinisen sekoituksella, joista vain sininen tarttuu villan proteiiniin - luteiini (E161) siis ei. Wiltonin vihreässä on tartratsiinia (E102) ja samaa sinistä (E133), nämä molemmat tarttuvat villaan ja langasta tulee vihreää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau! Kiitos kovasti tästä ytimekkäästä infopläjäyksestä! Vihdoin selvisi tämäkin mysteeri. Näin sitä viisastuu (jahka vain muistissa pysyisi) :)

   Poista