sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Vauvan tennarisukat

Vihdoinkin sain kauan suunnitelmissa pyörineet tennaritöppöset tehtyä. Alunperin oli tarkoitus tennarit virkata, mutta törmäsinpäs Facebookissa Voihan villasukka! -ryhmässä näihin neulottuihin versioihin. Kuvallista ohjetta löytyy myös sieltä tiedostoista.
Nämä sukat on semmoisen 10kk ikäisen ukkelin jalkoihin tehty. Ja kuinkas sitten toteutin...
Lankana 7veljestä
Puikot 3,5mm 

Tehdään normi sukka.
Loin silmukoita 9/puikko ja kudoin 2o, 2n joustinta 21krs.
Sitten sileää 7krs.
Kantalappua vahvistettua neulosta 12krs jonka jälkeen pyllistys. Silmukat jakautuu 6-6-6, keskelle jää siis 6s.
Sivuilta poimin 7s ja toisella kierroksella tein kiilakavennuksen ja jatkoin taas 9s/puikko.
22 krsen jälkeen vaihdoin langan valkoiseen, 1krs valkoista ja sitten tein kärkikavennukset. Tein sädekavennukset, mutta tähän saattaisi passata kyllä nauhakavennuskin.

Sitten poimin silmukat nauhaläppiä varten. Aloitin joustinneuleen juuresta vasen puoli, poimin joka toisen silmukan ja sain 15s puikolle. Oisko kohta suurinpiirtein 3s kiilasta päälle päin. Aloitussuunta nilkasta kärkeen päin.
1.krs oikein
2.krs nurin
3.krs 2o, lk, 2o yhteen, *1o, lk, 2o yhteen* x2 ja 2 viimeistä silmukkaa oikein yhteen
4.krs nurin
5. krs oikein, 2 viimeistä silmukkaa oikein yhteen
6. krs nurin
7. krs päättely

Oikean puoleinen läppä sitten peilikuvaksi. Minä väkersin näin:
Silmukoiden poiminta samoin kuin toisellakin puolen.
Neulomisen aloitin nyt kärjestä päin.
1. krs oikein
2. krs nurin
3. krs ylivetokavennus, *ylivetokavennus, lk, 1o* ja toistoa kierroksen loppuun. 2 viimeistä silmukkaa oikein.
4. krs nurin
5. krs ylivetokavennus, loput oikein
6. krs nurin
7. krs päättely

Sitten valkoisella kaistale kylkiin joka kiinnitetään erikseen ommellen. Silmukoita loin 7. Tasona sutkuttelin reippaasti yli 60 krs sileää. En päätellyt kaistaletta vaan annoin puikon jäädä vielä työhön kun aloin ommella kaistaletta paikoilleen. Tälläviissiin tarvittaessa voin kutoa pituutta lisää tai purkaa jos on liiaksi kierroksia kertynyt. Kaistaleenhan voi kierrättää koko sukan ympäri, mutta minä jätin kärjen laittamatta kun se jo on valkoinen. Sivuilta siis läksin valkoisen juuresta köyttämään kaistaleen kiinni.
Ja sitten vielä toiselle sukalle sama homma.

Nauhoja varten otin Regiaa. Aattelin josko tuo veikka on hitusen liika paksua köyttä piskuisiin tennareihin.
Loin siis 4s 2,25mm puikolle ja aloin sutkuttamaan. Elikkä kierros oikein, ei käännetä työtä vaan pukataan silmukat puikon toiseen päähän ja kudotaan uudelleen oikein. Tällä keinon pitäs tulla semmosta putkiloa. Nauhalle tuli pituuttaa semmonen 50cm ja sitten päättelin ja pujottelin paikoilleen.

No vielä ei tullu valmista vaan pittää ettiä mustaa lankaa ja ommella vielä nuo mustat rannut. Tein ne varsipistoilla. Nonni, sitten on tennarit valmiit. Vielä vähän jarrua sopostin pohjaan ettei olisi niin liukkaat. Nytpä ei ollu muuta kuin tuota turkoosia van saapi luottaa.

Ittekki tahtosin ehkä tollaset van enpä tiiä kehtaanko tehä...
34 kommenttia:

 1. Nämä on ihan supersöpöt ja vielä niin raikkaan väriset. Miun täytyy ehkä tehdä tuollaiset meidän tulevalle sukankuluttajalle. Kiitos ohjeesta :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos ohjeesta, vaal.pun. pitäis tehdä, aloitan illalla.

  VastaaPoista
 3. Ensikertaa vierailulla. Kivoja käsitöitä sinulla. Taidanpas tulla toistekkin visiitille :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos paljon tästä ohjeesta, menee kirjanmerkkeihin. Josko kerkeis syksyksi väkertää kummipoitsulle tälläset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Jään odottelemaan blogiisi juttua pikku tennareista ;)

   Poista
 5. Hei!
  Kuulun Voihan villasukka -ryhmään, mutta en löytänyt kuvallista ohjetta mistään. Mistähän löytäisin?
  tTiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedostoista kun rullailee reippaasti alas päin löytyy "TennariSukka.pdf" Jaana Elon ohje ja päiväys 9.2.2015 viimeisimmälle versiolle. Ohje on siis aikuisen koossa kuvineen. Toivottavasti löydät :)

   Poista
 6. Ihanat.... Kiitos paljon teille 😍

  VastaaPoista
 7. Ihanat ja kiva ohje :) en vain jotenki silti ymmärrä miten olet tehnyt tuon valkoisen osion (eli siis päältä vihreä ja alta kokonaan valkoinen) 😅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti. Katsoppas alinta kuvaa, pohja ei ole kokonaan valkoinen :)
   Sivuille olen vain ommellut nuo valkoiset kaistaleet. Jos haluaa pohjan kokonaan valkoiseksi niin sitten voi vaikka virkata pohjan erikseen kuten Reaverseissa.

   Poista
  2. Hei, pohjan saa neulomalla kokonaan valkoiseksi esimerkiksi niin, että neuloo valkoisella tiimalasi-kantapään ja jatkaa pohjan valkoisella kärjen alkuun saakka. Pääliosan neuloo puikoilla 2 ja 3 ja neuloo sen yhtä pitkäksi pohjan kanssa. Lopuksi neljällä puikolla kärki valkoisella. Sivut ommellaan kiinni käsin ja kärkikavennukset voi tehdä normaalisti.

   Poista
  3. Tuhannet kiitokset vinkistä 😊

   Poista
 8. Teetkö tilauksesta villasukkatöppösiä ja hinta kiinnostaa 😆

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti nykyään ei aika riitä tilaustöille joten en niitä ole ottanut vastaan. ☹️

   Poista
 9. Hmmm. Mikähän 7veikka ollu käytös? Mä teen ny näitä seiskaveikal ja 3,5 puikoil ja täl ohjeel ja niistähä tulee aiva jäätävän kokoiset. 🤔

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 7-Veljestä langat on saman vahvusia. (Tosin toisinaan tuntuu, että eri väreissä on vahvuuseroja, kuvittelenko vai liekkö oikeasti...) Perus veikka oli käytössä. Jos näyttää tulevan liian isot niin kokeile vaikka 3 mm puikoilla josko se auttais.

   Poista
  2. Joo,kokeilin jo 3 puikkoja,ni nyt ne näyttäis jopa olevan vähä sinne päin. Tuo 3.5 puikoil tehty sukka meni mun 8veelle. 😂😂

   Poista
  3. Noniin, ihan pikkunen ero on sitten 😂 Kylläpä se välillä tahtoo olla säätämistä kun ei käsiala taho mullakaan passata ohjeisiin. Pitää puikkokokoja vaihdella tai silmukkalukuja muutella, että tulis passeli.

   Poista
 10. Mitä tuo pyllistys tuossa ohjeessa tarkoittaa. Olen aloittamassa tyttärenpojalle tennarisukkien tekoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyllistys meinaa kantapään kavennuksia. Eli tehdään se kantapään "kuppi" muoto. :)

   Poista
  2. Hei, oli hauska tuo pyllistus.En (tapojeni mukaisesti) lukenut näitä kommentteja ja kysyin Facen Iloinen villasukkaryhmässä Anteeksi, ettätoimin epäkorrektisti ohjeen tekijää kohtaan. Kiva ja selkeä ohje. Kiitos ohjeesta!Olen tekemässä siskon tytön tulevalle pienokaiselle.

   Poista
  3. No nyt kun sanoit niin kyllähän tuo nyt hassulle tuntuu, että kesken sukan teon pitää alkaa pyllistelemään... :D Naurattamaan rupesi :) Eipä silloin aikoinaan tullut ajatelleeksi kun ohjeen olen ylös rustannut. Mutta hyvä, että selvisi ja työ voi jatkua.

   Poista
 11. Montako silmukkaa kantapäähän tarvii ja mitä tarkoittaa pyllistys? Teen tyttärenpojalle tennarisukkia. Kiva malli. Toivon, että onnistuu. En ole ennen tehnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä ohjeessa kantalapussa on silmukoita 18. Toivottavasti saat sukat onnistumaan :)
   Sukan voi tehdä eri kokoakin eri silmukkamäärillä. Soveltelee sitten sen mukaan vain muut jutut minkä kokoinen sukka on.

   Poista
 12. Kiitos ihanasta ohjeesta!

  Tein viininpunavalkoiset tennaritöppöset tulevalle lapsenlapselleni ohjettasi soveltaen. Varren jälkeen neuloin sileää tuon 7 kerrosta. Sen jälkeen tein tiimalasikantapään valkoisella langalla puikoilla 1 ja 4, minkä jälkeen jatkoin em. puikoilla valkoisella langalla pohjaa kärjen alkuun saakka. Tässä vaiheessa jätin silmukat puikoille odottamaan ja neuloin pääliosan puikoilla 2 ja 3. Kun pohja ja pääliosa olivat sopivan pituisia, neuloin kärjen neljällä puikolla valkoisella langalla. Sitten vain sivusaumat ommellen kiinni. Tiimalasikantapäätä käytän paljon pienissä sukissa, koska kiilakavennuksia ei tule lainkaan ja neulomista voi jatkaa kantapäään jälkeen suoraan oikealla silmukamäärällä.

  Nauhaläpät tein suoraan ohjeesi mukaan, mutta kokeilin myös sitä, että neuloin ne erikseen, ja olisin sitten vain ommellut ne kiinni. Onnistuu siis niinkin, vaikka lopulta päädyinkin poimimaan silmukat ja neulomaan läpät siten.

  Ja nyt ei muuta kuin töppöset odottelemaan pieniä jalkoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Näin tämäkin ohje kehittyy 😊 Itse harvoin teen kantapäätä enää tuolla perinteisellä tyylillä. Tuo tiimalasi esimerkiksi istuu pikkuisiin sukkiin huomattavasti paremmin kuin hollantilainen. Ranskalainen on nykyään suosikki aikuistenkin sukissa. Pieniä töppösiä ei ole enää aikoihin tarvinnut tehdäkkään.

   Poista